lauantai 21. maaliskuuta 2009

Reima Pietilä

1977 valmistin TV2:lle dokumentin Reima Pietilästä. Hän oli paitsi kansainvälinen kuuluisuus myös guru arkkitehtiopiskelijoille. Tässä kuvassa Pietilä vie kuvausryhmäämme Hvitträskiin. Hän näytti siellä kädestä pitäen suomalaisen arkkitehtuurin nivoutumisen kansainväliseen. Olihan siellä toteutettuna myös hänen rantasaunansa, hyvä esimerkki modernin rakennuksen sijoittumisesta Hvitträskin kulttuurimaisemaan.
Yritin epätoivoisesti hahmottaa arkkitehtuurin käsitettä eli sitä miten rakennus voi olla arkkitehtuuria. Häpesin tietämättömyyttäni kunnes vasta nyt törmäsin Tapani Eskolan väitöskirjaan. Hän oli kymmenen vuotta tutkinut tätä samaa asiaa. 
Yöpyessäni kerran Reiman luona Helsingissä hänellä oli amerikkalainen kolleega vieraanaan. He kirjoittivat yhdessä arkkitehtuurin filosofiaa käsittelevää teosta. Tällaista kirjaa ei kannata julkaista Suomen kielellä, sanoi Reima.
Kun nyt katson silloisen elokuvan, totean Pietilän kertovan siinä tärkeämpiä asioita kuin osasin konsaan odottaa.
(Foto Jorma Karhunen)

"Reima Pietilä, uuden arkkitehtuurin guru" Elävässä arkistossa

2 kommenttia:

granoj kirjoitti...

Hei, eksyin blogiisi kun etsin tietoa Pietilästä. Olisiko mitenkään mahdollista saada dokumentti kokonaisuudessaa nähtäväksi?

Eeli Aalto kirjoitti...

Sori myöhästynyt vastaukseni! Elävä arkisto myy tietääkseni yksityiseen käyttöön elokuvia, hintaa en tiedä. Eräs keino olisi pyytää uusintaa yle teemalta.