lauantai 25. huhtikuuta 2009

Jorma Uotinen 1988

(Jorma Uotinen, Eeli Aalto ja Claude Naville. Foto Jorma Karhunen)

Vuonna 1988 sain tilaisuuden tehdä TV-elokuvan Jorma Uotisesta. Hän oli noussut huomattavaksi kansainväliseksi tanssijaksi ja koreografiksi. Ajankohta elokuvan tekoon oli mitä sopivin, sillä hänen ohjelmistossaan oli vielä persoonallinen, omakohtainen "Huuto" niminen tanssiteos. Siitä otetut katkelmat kulkivat punaisena lankana läpi elokuvan.
Mikä parasta, tekeillä oli iso produktio "B12", Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän voimin toteutettu tanssiteatteri, kertomus suljetusta osastosta, ihmisen sielun ahdistuksesta ja hädästä. Teos oli kuin ennustus vuosikymmeniä eteenpäin, tähän päivään ja huomiseenkin. Seurasimme pari viikkoa rankkoja harjoituksia saaden katsojalle näytetyksi mitä tanssiteoksen tekeminen pitää sisällään.
Julkisen palvelun median olisi tuolloin pitänyt tallentaa pisteeksi i:n päälle myös valmis teos niin kuin "Huutokin", mutta siihen ei YLEn kapasiteetti riittänyt. Saatiin kuitenkin aikaan hieno elokuva hienosta taiteilijasta, tanssija Jorma Uotisesta ryhmineen.

"Jorma Uotinen ohjaa" Elävässä arkistossa

Ei kommentteja: