sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Eräs in memoriam 1967Tutustuin 1960-luvun alussa Pudasjärven Panumalla Olga Panusuohon. Entisestä meijeriköstä oli eläkkeellä tullut näkijä ja "itetaiteilija". Luonnosta keräämillään pahkoilla ja muulla mahdollisella hän rakensi talonsa ympärille ihmeellisen eläintarhan, jota vähitellen tultiin katsomaan kauempaakin. Olin siihen aikaan jo tehnyt muutaman tv-dokumentin ja kun Panuma itsessään oli jo kuvaamisen arvoinen paikka ja kun Olga Panusuo oli edellisenä talvena hukkunut järveensä, esitin TV-kakkoselle filmintekoa aiheesta.
Elokuvan nimeksi tuli "Eräs in memoriam" ja se herätti niin suurta huomiota, että palkittiin kirkon palkinnolla sekä minut henkilökohtaisella valtion elokuvapalkinnolla.
Eräs in memoriam

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan tämä dokumentti jotenkin netin kautta nähtävissä?
Kiitos siitä, että tuot taiteesi mahdolliseksi periferiaan, jossa toki kulttuuria seurataan ehkä tarkemmin kuin ns. cityasfaltilla.

Eeli Aalto kirjoitti...

Ei minun dokkareita juurikaan netissä ole. Ainoa mahdollisuus on pyytää niitä nähtäväksi uusintoina esim. teemalta. Oulun taidemuseolla on melkein kaikki tv-elokuvani DVD:llä. Niitä ei lainata, joten ainoa mahdollisuus on käydä siellä katsomassa.

Yle arkistolla on kaiketi tekijänoikeusongelmia freena tehtyjen juttujen esittämisessä.

Anonyymi kirjoitti...

Osia dokumentista Ylen elävässä arkistossa.
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=24&t=221&a=8100