lauantai 2. heinäkuuta 2011

Erno Paasilinna ja minä

Nauhoitin 1980-luvulla Ernon kanssa käymiäni keskusteluita. Olimme 60-luvulla toimittaneet Pohjoinen nimistä kulttuurilehteä Oulussa. Meillä oli paljon yhteistä evakkoudesta alkaen. Elimme syrjässä instituutioista vaikka osallistuimme aktiivisesti ottamalla kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Kun Erno lähti 1966 Hämeenlinnaan Kariston kirjalliseksi johtajaksi, kirjoittelimme ahkerasti toisillemme. Vielä 1999 hän pistäytyi Antti Tuurin kanssa tervehtimässä. Viimeisen kirjeen sain 25.10.99, vuotta ennen hänen kuolemaansa. Siinä sain veljellisesti ernomaisia elämän ohjeita.
valokuvia ja viimeinen kirje

4 kommenttia:

Elisa Halttu kirjoitti...

Hei! Olen 22-vuotias liveroolipeliharrastaja Oulusta. Olemme yhdessä ystäväni kanssa järjestämässä 60-luvun Ouluun sijoittuvaa liveroolipelitapahtumaa.

Liveroolipelaaminen, eli larppaaminen on eräänlaista improvisaatioteatteria, eroten siitä lähinnä sillä, että larppeja ei suunnata yleisölle vaan pelaajille. Pelaajat pyrkivät saamaan elämyksiä eläytymällä hahmoihinsa ja uppoutumalla larpin maailmaan sekä kanssakäyntiin muiden larppaajien kanssa.

Olemme valinneet liveroolipelimme tapahtumavuodeksi vuoden 1967 ja päättäneet sijoittaa itse tapahtuman kuvitteelliseen hippikommuuniin, jonka nimesimme Tuomenkukkataloksi. Emme siis pyri suoranaisesti historiaa elävöittämään, mutta haluaisimme kuitenkin sisällyttää hiukan väritettyyn historiikkiimme niin paljon todellista tietoa 60-luvun Oulusta kuin mahdollista.

Emme kuitenkaan ole löytäneet juurikaan kirjoitettua tietoa tuon ajan Oulusta. Erityisesti meitä kiinnostaisi Tuiran ja Heinäpään kaupunginosien historia sekä kaikki mahdollinen tieto nuorisosta 60-luvulla. Missä 60-luvun nuoriso kävi? Mitä he tekivät? Olemme itse sen verran nuoria, etteivät omat vanhempamme meille juuri osaa tämän ajan Oulusta kertoa ja siksi ajattelinkin blogiinne tietoa 60-luvun Heinäpäästä etsiessäni törmättyäni rohkaistua ja lähestyä Teitä tällä viestillä.

Olemme saaneet jo paljon irti dokumenttielokuvistanne, jotka YLE:n elävästä arkistosta löytyivät, erityisesti Kaupunki on jo pelkällä videokuvallaan valottanut meille valtavasti aikakauden Oulua. Mikäli vain haluatte auttaa meitä, olisimme loputtoman kiitollisia kaikesta 60-luvun Oulua koskevasta tiedosta, jota voisimme liveroolipelimme materiaalissa hyödyntää. Tarinoita ja kertomuksia vastaanotamme liveroolipelin omaan sähköpostiosoitteeseen rakkauden.kesa67@gmail.com.

Mitä enemmän paikallistietoa voimme pelaajillemme tarjota, sen rikkaampi pelikokemus kaikille osallistujille on. Kiitämme kovasti Teitä siitä avusta, jota dokumenttielokuvanne ovat pelinjärjestelyihin jo meille antaneet!

Eeli Aalto kirjoitti...

Hei Elisa! Erno Paasilinnan "Kylmät hypyt" on vlta 1967. Se sisältää hänen Oulun vuosinaan Oulun ylioppilaslehteen kirjoittamiaan pakinoita. Niissä esiintyy N.N:n kaupunki, pimeä ahdasmielinen paikka joka tarkoittaa Oulua.

Kauko Röyhkä on niin ikään tehnyt tarkkoja havaintoja Oulusta. Miss farkku Suomesta tehdään parast' aikaa elokuvaakin. Sieltä käsin löytyisi varmaan lisää näkökulmia. Toivotan menestystä!
E.A.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Elisa ja Eeli

Mielenkiintoiselta kuulostava Oulu-projekti vireillä teillä, Elisa!

Muutamia lähteitä tuli minullakin mieleeni, osa varmasti tuttuja jo:
- netin lisäksi suosittelisin ko. ajan oululaisia lehtiä kirjaston mikrofilmihuoneesta luettavaksi
- omista listoistani Ouluun jollain tavalla, ainakin fiktiona, liittyviä teoksia ko. vuodelta 1967 tai sen läheltä näyttäisivät olevan mm.
o Moilanen, Aimo: Torstai; 1967
o Salama, Hannu: Minä, Olli ja Orvokki; 1968
- oululaiskoulujen historiikeissa on paljon eläviä koulutarinoita
- Oulun arkissa digitoituna on paljon Panun pakinoita myös 1960-luvulta
o linkki: http://www.ouka.fi/kirjasto/oulunarkki/arkki_kaunokirjallisuus.aspx?teema=40&nimi=Panun%20pakinat&valikko=30
o valiten vain ko. vuoden pakinat saa kun valitsee ko. linkistä ”tarkka haku” ja laittaa ko. hakuun tekijäksi Panu ja julkaisuvuodeksi vain 1967: http://oukasrv6.ouka.fi:8000
- Oulusta 1960-luvullakin kirjoittaneista kirjailijoista hyvä lähde on : http://www.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/aloitus.htm
o tuolla on mm. esitetty otteita Matti Hällin Oulu-trilogiasta
o ”Kosken kuuluvissa”-teos on julkaistu vuonna 1967 : http://www.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/halli/koskenku.htm

Laitan varmuudeksi tämän vastaukseni myös sähköpostitse Elisalle.

t. Jani T.

Anonyymi kirjoitti...

Lisään vielä, tällaiset:
1) tuoreemmasta kirjallisesta tuotannosta Hannu Väisäsen Oulu-trilogia sijoittuu myös osin 1960-luvulle
http://www.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/vaisanen/vanikan.html : ” Trilogian aloittavassa esikoisromaanissa Vanikan palat (2004) keskitytään Anteroon, oululaispoikaan, joka on tunnistettavissa Väisäsen alter egoksi ja taiteilijan omakuvaksi nuoruusvuosilta. Antero kasvaa lapsuuttaan kasarmin varjossa 1950- ja 1960-luvuilla. Vanikan palat kattaa Anteron ikävuodet kymmenen-yhdentoista vuoden kieppeille ja Toiset kengät siitä eteenpäin puberteettiin, teini-ikään ja aikuisuuden kynnykselle, aina 17-vuotiaaksi asti.”
2) Pentti Veromaa on valokuvannut paljon Puu-Tuiraa, ja ainakin vielä vuonna 2010 pdf-dokumenttiin kerättyjen Tuira-kuvien CD:tä oli myynnissä Tuiran uimarannan kahviossa

t. Jani T.